Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?

Gün içerisinde insanlar ile iletişime geçerken, gülerken ve yerken dişlerimiz sürekli ön plandadır. İyi yapılmış bir ağız bakımı, parlak dişler ve kokusuz bir nefes toplum içerisinde hem sizin hem de yakınınızdakilerin rahat etmesini sağlar. Ağız bakımına dikkat etmek sağlık açısından da sayısız faydaya sahiptir. Diş çürükleri, ağrı ve rahatsızlıklara neden olabilir, yeme, konuşma ve uykuyu etkileyebilir.

Diş Çürümesinin Nedenleri

Herkesin ağzında diş çürümesine neden olan bakteriler vardır. Şekerli yiyecekler yediğinizde, bakteriler de onları yerler ve mine olarak bilinen diş yüzeyine zarar veren asit üretir. Tükürük, diş yüzeyini onarmaya yardımcı olan mineraller içerir. Diş macununda ve ağız çalkalama suyunda bulunan florür de dişlerdeki hasarın giderilmesine yardımcı olur. Bununla birlikte, zamanla onarımdan daha fazla asit hasarı varsa, diş yüzeyinde bir boşluk veya delik oluşur.

Diş ve Diş Eti Nasıl Temizlenir?

Dişlerinizi fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı doğru şekilde yapmak son derece önemlidir. Bunun için gündüz ve gece olmak üzere her gün iki kere aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Yumuşak kıllı bir fırça ve florür diş macunu ile dişlerinizi hafifçe fırçalayın.
  • Küçük dairesel hareketler çizin ve aralarda fırçayı ileri geri kullanın.
  • Diş eti çizginiz boyunca dikkatlice ve hafifçe fırçalayın.
  • Ağzınızı temiz tutmaya yardımcı olmak için dilinizi hafifçe fırçalayın.
  • Diş ipi ile dişlerinizi temizleyin. Dikkatli diş ipi kullanımı, diş fırçasının ulaşamayacağı plak ve artık yiyecekleri temizler.
  • Diş ipi kullandıktan sonra ağzınızı çalkalayın.

El hareketini sınırlayan diğer rahatsızlıkları olan insanlar için diş fırçasını tutmak ve kullanmak zor olabilir. Bu duruma sahip olanlar için bazı yararlı ipuçları:

  • Elektrikli veya pille çalışan bir diş fırçası kullanın.
  • Daha büyük saplı bir diş fırçası satın alın.
  • Diş fırçası sapını geniş bir elastik bantla elinize takın.

Ağız Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağız bakımı yaparken dikkat edilmesi gereken noktalara uymak sandığınızdan daha etkili olabilir. Şeker oranı yüksek ya da asitli gıda tüketiminin dişler üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğunu unutmayın. Bu tip gıdalar tüketmekte kararlıysanız, tükettikten sonra dişlerinizi fırçalamak diş minelerinizi korumak adına iyi bir hamle olabilir. Dişlerinizi yemekten en az 1 saat sonra fırçalamak en iyisidir.

Yatmadan önce fırçalamak özellikle önemlidir. Bunun nedeni, ağzın kendi temizleme sistemi olan tükürük akışının gece boyunca yavaşlaması ve ağzın diş çürümesi nedeniyle daha fazla risk altında kalmasıdır. Dişlerinizi iki dakika, günde iki kez fırçalamayı unutmayın. Plakları çıkarmak ve düzgün bir şekilde temizlemek için genellikle iki dakika yeterlidir. Şekerli veya asidik gıdaları sıklıkla tüketiyorsanız dişlerinizi daha sık temizlemeniz gerekebilir. Küçük başlı ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın. 18 aylıktan küçük çocuklar için diş macunu kullanmayın, sadece su kullanın. 18 aydan 5 yaşına kadar olan çocuklar bezelye büyüklüğünde az miktarda florürlü diş macunu kullanmalıdır. Altı yaş ve üstü çocuklar ve yetişkinler için standart florür diş macunu kullanın.

Elektrikli Diş Fırçası Kullanımı

Elektrikli diş fırçaları da iyi bir alternatiftir ve fırçalamayı kolaylaştırabilir. Elektrikli diş fırçası kullanıyorsanız, fırçanızın talimatlarını okuyun. Fırça kafasına bezelye büyüklüğünde bir diş macunu yerleştirin ve önce fırçayı dişlerinize yönlendirin, ardından açın. Çok sert bastırmayın veya ovalamayın, fırçanın işi yapmasına izin verin. Her dişin, üst ve alt kısmının iç, dış ve çiğneme yüzeyini fırçalayın.

Fırçaladıktan sonra, diş macunu tükürün yutmayın ve suyla durulamayın. Bu, florürün dişlerinizi güçlendirmesi için daha fazla zaman sağlar. Ağız sağlığıyla ilgili detaylı tüm bilgilere https://bornovadent.com.tr/izmir-dis-klinigi/ adresinden ulaşabilirsiniz.