Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri

Diş etleri çene kemiğine sıkıca bağlıdır ve her dişi sıkıca sararak kökünü kapatır. Diş eti çekilmesi, diş etini çevreleyen dokunun aşınarak geri çekilmesi ve diş kökünü daha fazla açıkta bıraktığı durumdur. Dişler açıkta kaldıkça çürümeye ve enfeksiyon kapmaya yatkın hale gelir. Diş eti çekilmesi, diş ve diş eti çizgisi arasında boşluklar meydana getirerek bakteriler için uygun ortam hazırlar. Dişeti çekilmesinin doğrudan nedenleri vardır.

Diş eti çekilmesinden dolayı dişler, soğuğa ve sıcağa daha duyarlı hale gelebilirler. Çürüyen diş etleri olan birçok insan ilk zamanlarda farkında olmasa da diş etleri çekilmeye başlar. Çekilme neticesinde dişler daha uzun görünür, diş kaybetme ihtimali artar. Ek olarak kötü ağız kokusu oluşabilir ve diş etleri sık sık kanayabilir. Hafif diş eti çekilme hastalarının çoğunun tedaviye ihtiyacı yoktur. Diş hekimleri, çekilmeyi önleme konusunda tavsiye verebilir ve diş etlerini izlemeyi önerebilir. Hafif ama etkili fırçalama yöntemleri bu aşamada etkilidir.

Diş Eti Neden Çekilir?

Öncelikli olarak dikkat edilmeyen bir ağız hijyeni ve diş eti hastalıkları diş eti çekilmesine neden olur. Bununla birlikte, iyi ağız hijyeni olan kişilerde de farklı sebeplerden dolayı diş eti çekilmesi gözlemlenebilir. Kalıtsal faktörler bu durumda önemlidir, genetik yatkınlık neticesinde diş etleri çekilmeye meyilli olabilir. Ayrıca dişlerin ağız ve çene içerisindeki konumları ile diş etinin kalınlığı da önemlidir. Şiddetli ve aşırı şekilde bastırma ile diş fırçalamak ya da sert kıllara sahip diş fırçası kullanmak, diş etlerini fiziksel olarak aşındırır. Aşırı fırçalama, diş hijyeni başka türlü iyi olsa bile diş etlerinin çekilmesine neden olur. Özellikle ağız içinde sol tarafta fiziksel aşınmalar yaygındır. Bunun nedeni de insanların genellikle sağ elini kullanması ve sol diş etlerine baskı uygulamasıdır. Dolayısıyla yan taraftaki dişler, ön taraftaki dişlerden daha çok etkilenir.

Diş etlerini geri iten diğer fiziksel faktörler arasında dudak veya dil piercingleri, yanlış hizalanmış dişler ve diş tedavisinden kaynaklanan hasarlar bulunur. Yaş, diş etleri için önemli bir risk faktörüdür. 65 yaşından büyük insanların yaklaşık yüzde 88’inin en az bir dişinde diş eti çekilmesi gözlemlenir. Bazı insanlar daha hassas diş etlerine sahiptir. Bu da iltihaplanma riskini arttırır. Sigara içen ve tütün ürünlerini kullanan kişiler de diş eti çekilmesine yatkınlığa sahip olurlar. Diyabet hastaları ayrıca diş eti çekilmesine yatkınlığı bulunan risk grubu arasında yer alır.

Tüm detaylara https://bornovadent.com.tr/hizmetlerimiz/periodontoloji-diseti-hastaliklari-tedavisi/ adresinden ulaşabilirsiniz.