Skip to content

Endodonti Tedavisi

kanal tedavisi izmir

İzmir Endodonti (Kanal) Tedavisi

Endodonti veya kanal tedavisi, kırık, çürük veya travma nedeniyle enfekte olmuş diş pulpasının çıkarılmasından oluşan önemli bir diş prosedürüdür. Bu prosedür, aksi takdirde kaybedilecek olan dişi kurtarmanıza imkân sağlar. Ayrıca, enfeksiyon tedavi edilmezse kanal köküne doğru genişleyerek çene kemiğinde ciddi bir hasar oluşturabilir.  

Kanal tedavisi söz konusu olduğunda, çoğu insanın doğal olarak süreçle ilgili bir korkusu vardır. Ancak bu tedavi son derece konforlu ve ağrısızdır. 

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir sorusunu cevaplandırmak için diş yapısını detaylı olarak bilmek gerekir. Kanal tedavisi, dişin içindeki doku, kan damarları ve sinirler iltihaplandığında dişi kurtarmak için kullanılan bir tedavidir. Dişler mine, dentin ve sement olmak üzere üç sert tabakadan oluşur. Bu katmanların içindeki boşluğa kanal denir. 

Kanal, sinirler ile kan damarlarını çevreleyen ve dişin gelişmesine izin veren yumuşak bir doku olan pulpa içerir. Büyüme bittiğinde diş, pulpasız yaşayabilir. Ancak pulpa enfekte ise mutlaka elimine edilmelidir. Enfekte olan pulpayı ortadan kaldırmak, konservatif bir işlem olan kanal tedavisi olarak adlandırılır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi adımları şunlardan oluşur:

·         Hazırlık ve konsültasyon

Prosedüre başlamadan önce diş hekimiyle tedavi hakkında detaylı olarak konsültasyon yapmak gerekir. Bu aşama sırasında uzman, tedavinin artılarını, eksilerini ve sonuçları hakkında detaylı bilgilendirmeler yapar. Tedaviye hazırlık da işlemin başarı ihtimalini artırır. Bundan dolayı tedaviden önce mutlaka sigara bırakılmalı ve her zamanki gibi diş bakımı yapılmalıdır.

·         Anestezi

İşlem, tipik olarak lokal anestezi altında yapılsa da nadir durumlarda genel anestezi de kullanılabilir.

·         İşlem

Tükürükte bulunan bakterilere erişimi önlemek için tedavi edilecek dişin etrafına bir koruma yerleştirilir. Uzman, kanala ve hasarlı pulpaya erişmek için dişte küçük bir açıklık yapar. Diş hekimi pulpayı çıkarır, kanalı temizler ve hassas aletlerle kanalı genişletir. Kanal, kauçuk benzeri malzeme ile doldurulur ve kapatılır.

·         Son aşama

Doktor, son aşamada kanalı geçici veya kalıcı bir dolgu ile doldurur. Son adım, dişi restore etmektir. Kanal tedavisi gören bir dişin, orijinal olarak büyük bir dolgusu olduğundan veya çürük nedeniyle büyük ölçüde hasar gördüğünden veya başka nedenlerle ciddi şekilde zayıfladığından, restorasyonu korumak, kırılmayı önlemek ve tam işlevselliğini geri kazandırmak için gereklidir.

Kanal tedavisi, pulpada mevcut hasarın anatomik karmaşıklığına ve boyutuna bağlı olarak bir veya daha fazla ziyaret gerektirebilir. Bazen enfeksiyon dişten kemiğe yayılarak apseye neden oluyorsa doldurulmadan önce boşaltılması gerekir. Diş, 1-2 hafta hassas kalabilir. Ancak şiddetli ağrı veya iltihap görülmesi çok nadirdir. Doğal dişe benzemesi için tedavi edilen dişin bir dolgu veya kuron ile restore edilmesi gerekir. 

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kanal tedavisinin en belirgin nedeni, bazı durumlardan dolayı ortaya çıkan diş çürümeleridir. Derin bir çürük (aynı zamanda bir pulpitis veya pulpa nekrozu) ve bakteriyel bir kontaminasyonun ardından pulpa, enfeksiyona uğrar. Bu durumda, ancak endodonti tedavisi yoluyla iyileşmek mümkün olur. Ayrıca, kaza gibi nedenlerden dolayı dişte oluşan travmalar da bu prosedürle tedavi edilebilir. 

Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmaz?

Kanal tedavisi, çok şiddetli diş çürükleri, çatlaklıklar veya travma, korunmaya değer bir dişe zarar verdiğinde gerçekleştirilir. Diş çok fazla hasar görmüşse kanal tedavisi, uygun bir tedavi seçeneği olmayabilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi süresi, hastanın durumuna göre değişir. Genellikle 1 veya 2 seans sürer. Diş enfekteyse, enfekte bölümün çıkarıldığından emin olmak için birkaç seans gerekebilir. 

Dişte herhangi bir komplikasyon yoksa tedavi tek seansta tamamlanır. Kanal tedavisi süresi, ortalama 30 ile 45 dakika kadar sürer.

Kanal Tedavisi Her Dişe Yapılabilir Mi?

Dişlerdeki kök yapının büyük oranda sağlıklı, kaliteli olması, kistik hiçbir durumun olmaması ve dişlerin kurtarılabilecek halde olması gibi durumlarda her dişe kanal tedavisi yapılabilir. Ancak buna karar verecek olan diş hekimidir.

Kanal Tedavisinden Sonra Dişin Kullanım Ömrü Nedir?

Yapılan birçok araştırmaya göre kanal tedavisinden sonra dişin ömrü, birçok faktöre göre değişse de ortalama 10 ile 15 yıl kadardır. Bazı durumlarda diş, ömür boyu bile kalabilir.

Bir süre için kanallar, boşluklardan veya diğer problemlerden etkilenen dişleri koruyabilir. Ancak diş sonunda kırılgan bir hale gelir ve ölür. Ağız ve diş bakım rutiniyle bu süre daha da uzayabilir.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Başarısız kanal tedavisi, genel olarak prosedürden birkaç ay sonra da kendini gösterir. Belirtiler, kanal tedavisinin başarısızlığını belirleyen ve tedaviden sonra bile kanalda bakterilerin kalıcılığı ile bağlantılıdır. Genel olarak başarısız kanal tedavisi belirtileri şunlardır:

·         Tedavi edilen bölgenin yakınında diş etlerinin şişmesi,

·         Kanal tedavisi gören dişte sürekli artan ağrı,

·         Sürekli iltihaplanma durumu.

Enfeksiyon, tedaviden sonra bile yıllarca semptomsuz kalabilir. Ancak bu, sadece bir görüntüleme testi yapılarak kanıtlanabilir.

Ayrıca, https://dentagora.com.tr/basarisiz-kanal-tedavisi-nasil-anlasilir/ linkini tıklayarak “Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?” yazımıza ulaşabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Çürür Mü? Çürürse Ne Olur?

Kanal tedavisi sırasında diş hekimi, diş köklerindeki sinirleri tamamen aldığından dolayı kanal tedavisi yapılan diş, kolay kolay çürümez. Ancak tedavinin eksik yapıldığı veya hastanın yeteri oranda ağız bakımına dikkat etmediği zamanlarda kanal tedavisi yapılan diş, çürüyebilir. Bu durumda derhal tedavi olmak gerekir.

Uzman, ilk olarak çürüğün nedenini teşhis eder. Daha sonra gerekli incelemeleri yaparak dişin kurtulma şansı varsa dişi yeniden temizleyerek dolgu yapabilir. Ancak çürük dişin kurtulma şansı hiç yoksa maalesef dişin çekilmesi gerekir.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Neden Ağrır?

Kanal tedavisi yapılan dişte ağrı durumunun olması oldukça yaygındır. Ancak uzun süredir ağrınız varsa tedaviniz başarısız olmuş olabilir. Dişteki ağrıya genellikle dişin sinirinin ölmesi durumunda oluşan kök enfeksiyonu neden olur. Bu durum, dişin ortasındaki sinire uzanan dişte çok derin delikler varsa ortaya çıkar. Belirtiler, genellikle akşamları daha kötü olan dişin altında zonklama ve basınç olabilir. 

Her durumda çürüklerden mümkün olan en kısa sürede kurtulmak önemlidir ve bu nedenle dişinizde ağrı varsa her zaman diş hekiminize başvurmalısınız. İlk kanal tedavisi sırasında kanaldaki tüm bakteriler temizlenmediyse daha önce tedavi edilmiş bir dişte iltihap tekrarlayabilir. Bu bakteriler, kanalın dışına çıkarsa yeni bir iltihaplanmaya neden olurlar.

Kanal Tedavisi Sonrası Oluşan Ağrı Nasıl Geçer?

Diş ağrınızın altında yatan nedenin tedavisi, diş ağrınızın tekrarlanmaması veya tedavi gerektiren durumun kötüleşmemesi için her zaman diş hekiminize başvurmanızı öneririz. Bununla beraber kanal tedavisi sonrası oluşan ağrıyı geçirmek ve ağrının oluşmasını önlemek için şu yöntemlere başvurabilirsiniz:

·         Klorheksidin bazlı gargara, kırmızı ve şişmiş diş etlerine uygulanabilir.

·         Dişler arasındaki yemek artıklarını ve bakterileri günlük olarak temizlemek için diş ipi kullanmalısınız.

·         Ağrıyı ve şişliği azaltmak için bir buz torbası veya soğuk kompres yapabilirsiniz.

·         Ağrıyı azaltmak için ılık tuzlu su ile ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

·         Günde en az iki defa dişleri nazikçe fırçalamak gerekir.

·         Doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz.

Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Kanal tedavisi, anestezi altında yapıldığı için hiçbir ağrı ve sızı olmayacaktır. Ancak tedaviden sonraki dönemde hafif bir rahatsızlık olabilir. Bazı hastalar, tedavi edilen bölgede hafif ağrı, gerginlik veya hassasiyet yaşayabilir. Ancak bu durum, normal ağrı kesicilerle kolayca yönetilebilir.

İzmir Kanal Tedavisi

İzmir kanal tedavisi, dişteki iltihaplı yumuşak dokunun çıkarılmasını ve boşluğun, bakteri geçirmez, biyouyumlu materyallerle doldurulmasını içerir. Endodonti İzmir tedavisi ile dişlerinizi kurtarabilirsiniz. İzmir endodonti tedavisi için ilk kısım, pulpanın enfekte olan kısmının çıkarılmasını içerir. Bu işlemden sonra sorunlu bölge, bakteri öldürücü özel sıvılarla temizlenir. Son aşamada ise diş, geçici veya kalıcı bir dolgu ile kapatılır. Kanal tedavisi İzmir ile işlemler, nispeten hızlı ve son derece etkilidir.

İzmir Kanal Tedavisi Fiyatları

Kanal tedavisi fiyatları, hangi dişin tedavi edildiğine bağlıdır. Bireysel dişler, aynı sayıda köke sahip değildir. Bir ön diş, tipik olarak bir köke sahipken, bir azı dişinde en az üç ve çoğu zaman dört kök bulunabilir.

Ayrıca endodonti kanal tedavisi fiyatları lokasyon, uzmanın tecrübesi, kullanılan malzemeler, yöntemler ve daha birçok duruma göre değişkenlik gösterir. İzmir kanal tedavisi fiyatları için diş hekimiyle görüşmek ve detaylı bilgi almak en doğrusu olacaktır. 

Gönder
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Dent Agora Whatsapp Hattı
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?