İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant eksilen dişlerin yerine yapılan en yaygın tedavi yöntemidir. İmplant, periodontal hastalıklarla, çürüyerek, travma ya da farklı sebeplerle bağlı olarak eksilen dişlerin yerine konmak suretiyle genellikle vida şeklinde yapılan yapay diş köküne verilen addır. Diş eksikliği kişilerde fonksiyonel sorunlar kadar estetik sorunlara da sebep olmaktadır. Diş eksikliği zamanla çene kemiğinde erime meydana getirmekte olup diş çekimi ya da kaybını takiben doğru implant uygulaması yapılması önem arz etmektedir. İmplantın diş hekimliğinde yaygın kullanım alanı olmasında tek diş eksikliği tedavisinden, hiç dişi olmayan hastalara kadar çözüm olması etkilidir. İmplantların genellikle normale en yakın çiğneme etkisine sahip olması ve tedavi sırasında komşu sağlıklı dişlere zarar vermemesi de en çok kullanılan tedavi yöntemi olmasını sağlamıştır.

Genellikle implantın ya da dental implantların, alaşım veya titanyumdan üretilmektedir. Bu maddelerin tercih sebepleri ağız içinde üretilen sıvılardan ve darbelerden etkilenmemesi uzun ömürlü bir kullanıma sahip olması, ayrıca titanyumdan imal edilen implantların yüksek doku uyumu ile başarılı sonuçlar almasıdır.

İmplant Tedavisi

İmplant tedavisine başlanılmadan önce hastanın 18 yaşından büyük olması, çene ve yüz gelişimi tamamlamış olmasına dikkat edilmelidir. Yine tedavi öncesi çene yapısının uygulanılacak işleme uygunluğunu anlamak için röntgen çekilmelidir. Şeker hastaları ve tansiyon hastalarının tedavi öncesi hekimlere durumlarının belirtmeleri gerekmekte ve hastalığın tedavi öncesi düzene alınmış olması gerekmektedir. Uygun koşullar sağlandıktan sonra İmplant tedavi aşamalarını açıklayalım.

Çenede eksilen dişin yerine yapısı uygunsa anında İmplant konulabildiği gibi 6 aya uzayan bir bekleme süreci de beklenebilmektedir. Bekleme süreci sonunda çene kemik yapısı oturmuş hastanın tedavi öncesi panoramik röntgeni çekilir. Çene kemikleri ve kalan diğer dişlerin ölçüsü alınır. Diş eti ölçüye uygun çap ve uzunlukta kesilerek İmplant yerleştirilir. İmplantın diş etindeki oyuğa yerleştirilme süresi 15 dakika ila 40 dakika arasında hastanın çene yapısına göre değişmektedir. İmplant yerleştirme işlemi sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır. Diş etine eklenen implantın çenedeki kemiklerle uyum sağlaması beklenir. Bu bekleme süresi kişiye göre 1 ay ila 3 ay arasında değişkenlik göstermektedir.

İmplantın çeneye yerleştirilme süresi beklenirken çenede oluşabilecek kemik erimesi veya uygun kemik olmaması durumu tedavi süreci uzamaktadır. Böyle durumlarla karşılaşıldığında İmplant tedavisine geçilmeden önce ilgili bölgede kemik oluşturma işlemlerinden ogmentasyon, kemik grefti uygulaması, kemik tozu uygulaması ya da box tekniğinden hastaya uygun olanı seçilerek kemik hacmi güçlendirilerek istenilen boyuta çıkarılır. Kemik yapısı İmplant için uygun hale gelince diş etini açma ve yapay diş kökü yerleştirme işlemi gerçekleştirilir. İmplant yerleştirildikten ve bölgeye uyum sağladıktan sonraki aşama protezdir. Kişinin ağız içi ölçüsü alınır, diğer dişlerin rengine uyum sağlayacak renge karar verilir. Alınan ölçüye uygun olarak protez laboratuvarlarda hastanın gerçek dişlerine uyum sağlayacak protez diş hazırlanır. Hazırlanan protez hastanın ağzında denenir, gerekli rötuşlar yapılır. İmplant tedavisinin son aşamasında ise titanyumdan imal edilen yapay diş kökünün üzerine kuron adı da verilen kaplama eklenir. Kaplama porselen veya zirkonyumdan üretilmiştir. Kişiye uygun ölçülerle yapılmış olan bu kuron veya protez, implantın üzerine vidalama ya da yapıştırma yöntemiyle yerleştirilir.

İmplant Bakımı

İmplant yapımı öğrendikten sonra diğer bir önemli soru da ‘’İmplant bakımı nasıl yapılır?’’dır. Ağız hijyeninize özen göstermeniz gerekmektedir yoksa doğal dişlerinizi kaybettiğiniz gibi implantlarınızı da kaybetme olasılığınız bulunmaktadır. Dişlerinizi titizlikle fırçalamaya dikkat etmeli, ağız bakım suyu kullanmalı ve hekim kontrollerinizi aksatmamanız gerekmektedir.

İmplant veya tüm ağız ve diş işlemlerinizle ilgili tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak ve randevu almak için Bornova Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi tercih edebilirsiniz.